Hai,
tengah terpikir menu sarapan pagi ke? Especially kalau yang kerja pagi-pagi
buta pukul 8 dah masuk kerja atau untuk bekal encik suami. Fuh jenuh kan, kelam
kabut pastu nak masak-masak. Kalau yang ada kerja taknaklah baju kotor. Kalau
yang tak kerja pon busy jugak kan pepagi tuh nak hantar anak sekolah 🫣.
Okay Tia paham. So harinih Tia nak share cara paling simple korang nak buat
sarapan pagi. Korang buat je sandwich, pastu boleh pelbagaikan intinya. Macam
Tia, feveret Sandwich Sardin dengan Sandwich Telur. Memang senang sangatlah
orang kata pejam mata pon boleh buat 😌. Tapi harinih Tia nak
share Resepi Sandwich Sardin jekla dulu ðŸ¤, yang telur tuh boleh
simpan untuk content baru hehehe.
Bestnya kalau buat sandwich nih, malamnya korang boleh siapkan inti, nanti esok tinggal sapu atau spread pada roti jek. Senang dan cepat je. Okay meh Tia share resepi tuh:
Resepi Sandwich Sardin Simple
1
tin sardin (aku guna cap ayam brand mantopp)
1
bawang merah dicincang dadu
5
biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
Butter
atau marjerin secukupnya
Roti gardenia (ini pon jenama feveret)
Cara:
Masak sardin atas kuali tanpa minyak, letak garam sikit dan perasa adjust ikut selera. Kalau aku, masukkan kuah sekali, tapi masak lama sikit bagi kuah pekat. Pastu masukkan bawang merah dan cili padi gaul sekejap atas api. Kalau dah panas, matikan api. Sapukan marjerin atau butter pada roti dan sapukan inti sardin tuh secukupnya. Siapppp.
Bahan
tambahan optional:
✅
Boleh letak sayur kalau nak macam salad, tomato atau timun.
✅
Inti sardin tadi boleh perahkan sikit limau nipis biar balance rasa ikan dan
bawang tuh, so masam sikit
✅ Kalau takde limau, boleh ganti dengan yogurt (kalau diet) atau mayonis. Lemak-lemak masam gituuu.
Selamat mencuba ye, terima kasih kerana sudi baca blog aku. Korang jangan lupa tau share sekali macam mana style sandwich sardin korang buat ☺️.
No comments:
Post a Comment