Monday 2 April 2018

Resepi Donut Mudah dan Gebu



Hai semua, okay harituh aku dah share Resepi Cinnamon Rolls kan korang dah try ke belum? Kalau belum try belum tahula apa istimewanya cinnamon tuh heheheh. Jadi harinih aku nak share pulak resepi donut senang sangat, sebab korang kene campurkan je semua bahan tuh dalam satu mangkuk besar, kira omputeh kata one bowl recipe la haaa gituu. Donut nih masa penyediaan dia pon tak lama, dalam sejam je korang dapat nikmati kelembutan donut nih dengan air teh o panas hehehe. Minum petang-petang atau sarapan pagi memang syok. Kalau yang ibu atau wanita bekerjaya (cewahh) bolehla buat donut nih weekend pastu goreng kilas bagi kembang pastu masuk dalam freezer jadikan donut frozen hehehe. Bestkan! Aku taknak bebel panjang-panjang sebab entri harituh dah intro banyak sangat hahaha. Jom kita tengok resepi Donut Mudah dan Gebu nih.










Resepi Donut Mudah dan Gebu
***Diolah dari blog Resepi Bonda

Bahan-Bahan:

Bahan A (Yis):

2 sd kecil mauripan (Yis)
1/4 cwn air suam
1 sd kecil gula

Cara:
Satukan bahan di atas dan biar sehingga berbuih (3-5 minit)





Bahan B (Doh):

1 biji telur
2 sd besar marjerin
2 sd besar tepung susu
4 sd besar gula
1/2 sd kecil garam
3 cwn tepung
1/2 cwn air 




Cara-cara:


  1. Satukan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar.
  2. Uli doh sehingga bergaul mesra dan licin serta tidak lagi melekat pada tangan dan juga  mangkuk. Pastikan juga doh anda lembut dan senang diuli (tanda sudah cukup diuli).
  3. Biarkan doh kembang sehingga dua kali ganda selama lebih kurang 30 minit.
  4. Tumbuk doh yang telah dikembangkan tadi untuk buang angin dalam doh tadi serta uli sedikit licin. 
  5. Bulatkan doh membentuk donut atau bentuk yang diingini. ***Untuk dapatkan bentuk yang sama boleh menggunakan acuan donut atau ice cream scoop.
  6. Biarkan donut yang telah dibentuk selama 15-20 minit atau sehingga kembang dan goreng sehingga agak kekuningan dengan api sederhana. ***Tips ubtuk donut kembang dengan cantik adalah jangan goreng donut terlalu banyak dalam satu kuali serta hendaklah selalu dibalikkan (hahah betul ke istilah aku nih)
  7. ***Untuk buat frozen boleh goreng dengan api kecil dan jangan terlalu kekuningan. Kemudian biar sejuk dahulu sebelum dikeraskan dalam freezer. Untuk digoreng, keluarkan dari freezer biarkan donut pada suhu bilik baru digoreng kembali . (donut akan kembang dengan cantik.
  8. ***Kalau nak buat pau sambal jangan buat lubang tengah tuh hehehe. Resepi sambal ada di sini : Sambal Tumis Tradisional





Doh yang telah kembang

Doh yang telah ditumbuk

Letak tepung biar donut tak melekat

Menunggu donut kembang

Menunggu donut kembang


1 comment: