Salam Ramadhan semua, sedar tak sedar dah 8 hari kita berpuasa Alhamdulillah. Bulan puasa nih, aku duduk rumah, hehehe jadi sempatlah nak update blog. Kalau duduk hostel bukan tak sempat nak update, tapi macam tade bahan aku nak update. Okay macam mana pengalaman berpuasa tahun nih? Sama tak dengan tahun sebelum nih? Buka puasa harini, family aku makan nasi beriani kambing. Biasa aku prefer ayam dari kambing tapi sebab harinih special sikit so aku makanlah kambing hehehe. Kalinih aku nak share resepi karipap sardin dengan korang semua, favourite aku tau! Selalu kalau beli kat kedai, kalau kat tempat akulah, biasa karipap sardin nih yang bulat tuh. Tapi harinih aku nak buat karipap bentuk biasa je, bukan yang bulat, sebab pakai pencetak heee. Kalau beli karipap sardin dekat bazar kadang-kadang ada yang bawang banyak sangat melebihi sardin dan ada juga yang campur kentang. Tapi resepi aku nih tade kentang, bawang pon secukupnya dan of course sardin lebih! Selain karipap sardin, kalau homemade karipap aku suka juga karipap inti telur. Korang pulak suka karipap apa? Boleh share ye kat ruangan komen tuh! Jom kita tengok resepi karipap yang senang nih, memang sesuai especially untuk beginner,bahan pon mudah!
Resepi Karipap Sardin Mudah
(25 biji)
Bahan-bahan:
Bahan A:
1/2 cawan minyak masak
1/4 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
Bahan B:
1 sudu minyak masak
1 biji bawang besar
2 batang cili (ikut citarasa)
Secubit garam (ikut citarasa)
1 tin (230g) sardin (aku guna jenama Ayam Brand)
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, sementara itu, campurkan garam dengan tepung gandum. Apabila minyak panas masukkan ke dalam tepung dan gaul diikuti dengan air. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Simpan ke dalam peti ais selama 30 minit. (Supaya senang dicanai)
2. Panaskan minyak dan tumis bawang serta cili. Bila sudah naik bau dan agak garing masukkan pula sardin, perasakan dengan garam secukupnya. Masak sehingga agak kering jika masukkan kuah sardin dari dalam tin. (Kalau berkuah nanti takut doh jadi lembik). Biarkan inti sejuk sebelum digunakan.
3. Keluarkan doh dari peti ais dan canai serta bentukkan mengikut saiz pencetak karipap. (Make sure lebihkan ye dari pencetak tuh...takut nanti tak cukup sifat karipap tuh hahaha). Masukkan inti dalam ruang pencetak tuh, jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat, ingat nanti kulit karipap akan kembang sikit semasa goreng. Make sure sapukan dengan tepung tempat letak doh karipap yang telah dicetak tadi. Oh ye, jangan tebal sangat jangan nipis sangat ye...canai doh tuh!
4. Goreng dengan minyak yang panas serta sehingga kuning keemasan.
Okay sekian ssje resepi ketuk-ketuk ramadhan kalinih hehehe. Selamat mencuba ye!
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, sementara itu, campurkan garam dengan tepung gandum. Apabila minyak panas masukkan ke dalam tepung dan gaul diikuti dengan air. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Simpan ke dalam peti ais selama 30 minit. (Supaya senang dicanai)
2. Panaskan minyak dan tumis bawang serta cili. Bila sudah naik bau dan agak garing masukkan pula sardin, perasakan dengan garam secukupnya. Masak sehingga agak kering jika masukkan kuah sardin dari dalam tin. (Kalau berkuah nanti takut doh jadi lembik). Biarkan inti sejuk sebelum digunakan.
3. Keluarkan doh dari peti ais dan canai serta bentukkan mengikut saiz pencetak karipap. (Make sure lebihkan ye dari pencetak tuh...takut nanti tak cukup sifat karipap tuh hahaha). Masukkan inti dalam ruang pencetak tuh, jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat, ingat nanti kulit karipap akan kembang sikit semasa goreng. Make sure sapukan dengan tepung tempat letak doh karipap yang telah dicetak tadi. Oh ye, jangan tebal sangat jangan nipis sangat ye...canai doh tuh!
4. Goreng dengan minyak yang panas serta sehingga kuning keemasan.
Okay sekian ssje resepi ketuk-ketuk ramadhan kalinih hehehe. Selamat mencuba ye!
Inti sardin |
Inti letak 1/4 dari bulatan nih |
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete