Assalammualaikum, lama dah tak update
blog ni. Maklumlah busy sikit sepanjang Sem 2 nih. Yelah mana tidaknya, 6
subjek juga ambil macam sem lepas tapi workload lagi banyak. Hehehe. Eh terluah
perasaan pulak, pasal tuh nanti ulas di entri lain. Sekarang nak cerita pasal
baking heeeee.
Kalau nak tahu baking nih adalah satu
daripada hobi aku (selain membaca, melukis, berjalan). Jadi aku nih dah lama
cuba resepi kek pisang. Daripada Youtube, daripada Mr. Google tapi tak menjadi.
Tak tahu kenapa, mula-mula aku syak jugak yang mungkin aku tak ditakdirkan
dengan kek pisang(one of my fav kek). Tapi lately, aku save la satu resepi
daripada instagram nih....resepi kek pisang sebab nampak moist dan gebu kek
akak nih. Sekali buat, eh memang menjadi....tapi aku tak rasa lagi, sebab
tengah puasa kan....
😅
Okay nih aku bagi gambar kek pisang
yang aku buat tuh....
Selepas |
Ha...nampak tak? hehehheeh. Menarik
kan.....Resepi nih aku ambil daripada Kak @maria_aiman2810 (nama instagram
beliau). Terima kasih kak menjadi resepi akak. Ouh ye..banyak resepi korang
boleh usha di instagram akak nih. Insya-Allah menjadi.
Okay nih aku kongsikan
resepinya....ada aku ubah suai sikit ye.
Resepi Kek Pisang:
(A) Bahan diputar sampai kembang:
3 biji telur
1 cwn gula
1 cwn minyak (saya myk jagung)
1 sudu kecil ovallet
1 sudu kecil esen vanila (saya tambah)
(B) Bahan diayak bersama:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam (saya tambah)
(C) 1 cawan pisang yang telah dilenyek (Saya guna pisang berangan)
Hiasan: (Optional)
Saya guna: Almond nibs, potongan pisang berangan.
Cadangan: Hirisan badam, Coklat chip atau apa-apa jenis kekacang.
Cara-cara:
Panaskan oven dahulu sebelum mula menyediakan bahan-bahan ye. Masukkan
bahan (B) ke dalam bahan (A) lalu kacau dengan sepatula sehingga sebati.
Kemudian masukkan bahan (C). Apabila semua telah sebati, masukkan ke
dalam loyang, susunkan pisang atau kacang. Kemudian bakar di tingkat
tengah pada suhu 130C (oven saya cepat panas, adjust mengikut kesesuaian)
selama 45 minit.
Semoga and berjaya dengan resepi ini. Selamat mencuba nak buat letak dalam cup kecil-kecil pon comel hehehe. 😘
No comments:
Post a Comment